Utgiven 2019
Languedoc-Roussillon är ett namn fyllt av historia och spänning, av poesi och kärlek, av trubadurer och katarer. Här lever berättelserna från 1100- och 1200-talen. Områdets vinhistoria sträcker sig drygt 2 000 år tillbaka i tiden. I regionen bedrivs världens största druvodling och vintillverkning. Vinodlingen och jordbruket har alltid varit de dominerande näringarna här. Languedoc är de franska vinernas vagga.
Idag framstår Languedoc-Roussillon som vitalt och nyskapande efter att ha varit nästan enbart en leverantör av billiga och enkla viner. Nu ökar produktionen och exporten av utsökta viner; ett resultat av inriktning på kvalitet. Det har blivit en skattkammare.
Boken är ingen topplista över alla producenter, men det är en ingående skildring byggd på intervjuer och samtal med odlare och producenter, på otaliga vinprovningar och studier av yttre betingelser som terroir. En i högsta grad kompetent och faktafylld introduktion och vägledning till regionens skänk i glasen, även med tips om regional matkultur.